Lubicie
sezamki? Ja bardzo, jest to słodycz, którą uwielbiam od dziecka i smak mi się
nie zmienił, jeśli o nie chodzi.. te zrobione w domu nie są takie twarde jak
sklepowe no i nie mają syropu glukozowego i naprawdę są pyszne..
Sezamki
domowej roboty J
Składniki :
·
1
szklanka sezamu
·
3
łyżki brązowego cukru
·
1
łyżka miodu
Przygotowanie
:
Sezam
uprażyć na suchej patelni, uważać, aby go nie przypalić gdyż wtedy jest gorzki.
Przełożyć
do miseczki. Na patelni rozpuścić cukier i miód, postarać się nie mieszać,
poczekać tylko do czasu aż uzyskamy złoty, karmelowy sos. Dodać sezam, szybko
wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia, wyrównać. Moja rada, aby przykryć
wierzch papierem do pieczenia i delikatnie uciskać np. wałkiem do pieczenia
wyrównując sezam, dzięki temu nic się nie przykleja do wałka, a uzyskamy ładą
płaską powierzchnię naszych sezamków. Odstawiamy od ostudzenia i zastygnięcia.
Kroimy na dowolne kształty i zajadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz