sobota, 5 marca 2016

Sezamki domowej roboty


Lubicie sezamki? Ja bardzo, jest to słodycz, którą uwielbiam od dziecka i smak mi się nie zmienił, jeśli o nie chodzi.. te zrobione w domu nie są takie twarde jak sklepowe no i nie mają syropu glukozowego i naprawdę są pyszne..
 

Sezamki domowej roboty J

Składniki :

·         1 szklanka sezamu

·         3 łyżki brązowego cukru

·         1 łyżka miodu

Przygotowanie :

Sezam uprażyć na suchej patelni, uważać, aby go nie przypalić gdyż wtedy jest gorzki.

Przełożyć do miseczki. Na patelni rozpuścić cukier i miód, postarać się nie mieszać, poczekać tylko do czasu aż uzyskamy złoty, karmelowy sos. Dodać sezam, szybko wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia, wyrównać. Moja rada, aby przykryć wierzch papierem do pieczenia i delikatnie uciskać np. wałkiem do pieczenia wyrównując sezam, dzięki temu nic się nie przykleja do wałka, a uzyskamy ładą płaską powierzchnię naszych sezamków. Odstawiamy od ostudzenia i zastygnięcia. Kroimy na dowolne kształty i zajadamy!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz