W
poszukiwaniu ciasta czekoladowego natrafiłam na ten przepis, który postanowiłam
u siebie przetestować. Brownie robiłam już nie raz, ale z banana po raz
pierwszy. Przepis ze strony Marta-gotuje
Podoba
mi się w nim brak cukru, brak mąki. Słodycz pochodzi z banana, czekolady i
miodu.. Robi się tak szybko, potrzeba tylko kilka składników i można się
zajadać tym przysmakiem.
Brownie z bananów
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z bananów (u mnie 1 ½ banana)
- 65 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Banana zmiksować blenderem na puree. Czekoladę
rozpuścić na parze. Dodać wraz z pozostałymi składnikami (oprócz sody) do
bananowego puree i ponownie zmiksować. Na koniec dodać sodę oczyszczoną,
ostatni raz zmiksować całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz