niedziela, 15 listopada 2015

Róże z jabłka w cieście francuskim

Następne wspólne wypieki z BLOGERKAMI w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"
Tym razem Róże z jabłka w cieście francuskim.
Film z pomysłem na róże obiegł chyba cały internet :-)
Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt z cyklu Wowww!
Poniżej oryginalny przepis, choć ja zrobiłam z ciasta filo. Każdy kawałek ciasta smarowałam roztopionym masłem i olejem kokosowym.


Róże z jabłka w cieście francuskim

Składniki: na 7 różyczek

1 ciasto francuskie
2 jabłka
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
powidła
cukier puder

Przygotowanie:
Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować powidłami.

Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach po 2 cm wolnego miejsca. Od dołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową.

Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły, ale trzeba uważać by się jabłka nie przypaliły. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis z







4 komentarze: