czwartek, 31 grudnia 2015

Mus chałwowy z malinami


Szybki, prosty przepis, a jaki smaczny?!
 

MUS CHAŁWOWY

Składniki ( tak na 4 porcje) na mus

·         300 ml śmietany kremówki 30%

·         80 g białej czekolady

·         50 g chałwy waniliowej

Dodatkowo na sos: Maliny ( mogą być mrożone jak i świeże)

Przygotowanie

·         Do garnka wlewany wodę, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, ustawiamy na nim metalową miskę – w tak przygotowanej „kąpieli wodnej” podgrzewamy 50 ml śmietany, do której dodajemy pokrojoną na drobno czekoladę, mieszamy do połączenia się składników. Cały czas mieszając dodajemy pokrojoną na małe kawałki chałwę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie schładzamy ( ważna uwaga, aby podczas podgrzewania miska nie dotykała tafli wody)

·         W czasie chłodzenia masy czekoladowo chałwowej ubijamy pozostałą śmietanę na sztywno

·         Kiedy masa chałwowa będzie chłodna – dodajemy do niej połowę ubitej śmietany i mieszamy bardzo delikatnie, po połączeniu dodajemy pozostałą cześć śmietany i ponownie mieszamy.

·         Mus przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce na minimum 2 h

·         Przygotowujemy sos malinowy – maliny z 1 łyżka wody podgrzewamy w garnuszku na średnim ogniu, do uzyskania gęstego sosu. Schładzamy

Podanie

·         Schłodzony mus chałwowy polewamy przygotowanym sosem malinowym, oraz posypujemy pokruszoną chałwą.

Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz