sobota, 5 marca 2016

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką


Wracając do domu z pracy, zachciało mi się drożdżówek. Nie zostało nic innego jak je upiec i tak prawie w nocy pachniało w całym domu świeżutkimi drożdżówkami. Są wyśmienite! Zróbcie je u siebie w domu koniecznie. Z podanego przepisu wyjdzie około 18 drożdżówek

 

A to przepis, z którego korzystałam: 

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto:

·         100 ml ciepłego mleka
·         50 g świeżych drożdży
·         370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
·         50 g cukru
·         3/4 łyżeczki soli
·         3 jajka
·         170 g masła
Składniki na kruszonkę:
 ·         pół szklanki mąki pszennej
 ·         5 łyżek cukru
·         Cukier waniliowy
·         60 g masła, roztopionego 
 
Oraz owoce: u mnie śliwki węgierki ( używałam mrożonych po wcześniejszym rozmrożeniu)

Wykonanie:

·         Produkty, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy

·         Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma podwoić swoją objętość

·         Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką, lub mikserem. Wyrabiamy ciasto, aby było gładkie. Następnie dodajemy roztopione mało cały czas wyrabiając. Ciasto po wyrobieniu ma być gładkie miękkie, elastyczne i błyszczące.

·         Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia

·         Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy między palcami, odstawiamy

·         Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1,5 cm (o wymiarach około 27 x 33 cm), w razie potrzeby oprószamy blat i ciasto mąką, aby ciasto się nie kleiło.

·         Na placku rozkładamy śliwki zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na około 16-18 plastrów, dodatkowo na każdym plastrze układamy po ½ śliwki wierzchem do góry. Smarujemy każdą drożdżówkę rozkłóconym jajkiem ( dodatkowym) i posypujemy kruszonką. Układamy je na 2 blachach i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia (Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i pieczemy drugą porcję drożdżówek.
 


Smacznego!
 

Przepis na ciasto drożdżowe z Kwestii Smaku, reszta moja inwencja..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz