niedziela, 15 listopada 2015

Mleko kokosowe

Bardzo chciałam zrobić mleko kokosowe i przekonać się samej jak smakuje takie domowe.
I co? Pyszne. Już nigdy nie kupię tego w puszcze w którym jest tyle E...
do tego wykonanie wymaga tylko trochę czasu, a tak jest proste i każdy sobie poradzi ze zrobieniem.
Pierwsza kawa z mlekiem kokosowym już za mną - i tak delikatnie smakowała kokosem... Pycha!

Przepisów na mleko kokosowe dużo, ja przepis wzięłam z tej strony

http://www.olgasmile.com/mleko-kokosowe.html







Mleko Kokosowe

Składniki przepisu na mleka kokosowego

• 200 g wiórków kokosowych
• 1,2 l wody

Przygotowanie przepisu: mleko kokosowe

1. Wiórki wkładam do garnka i zalewam przegotowaną lub mineralną wodą. Odstawiam na noc.
2. Rano podgrzewam garnek tak, aby wiórki z wodą były dobrze ciepłe, tak mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło, aby parzyło w palce.
3. Masę miksuję blenderem przez kilka minut.
4. Sitko wykładam gazą i przelewam masę. Odciskam wiórki. Mleko przelewam do butelki i trzymam w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz