Miałam chęć na klasykę, na zapach drożdży i sera.. i
tak oto zrobiłam drożdżówki z serem
Klasyczne drożdżówki z serem
Składniki na ciasto (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 35 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, dwie łyżki
ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Dokładnie wymieszać, zostawić do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru na
jasny puch. Mleko przełożyć z masłem do garnka i podgrzewać do czasu aż masło
się roztopi. Do mąki dodać utarte żółtka, mleko z masłem, ekstrakt waniliowy
oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (używam robota
kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta ok. 7 minut). Miskę z ciastem
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić
swoją objętość).
Przygotować nadzienie. Ser zmielić, dodać cukier,
jajko i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto uderzyć 2-3 razy, aby je odgazować.
Rozwałkować na duży prostokąt i posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3
ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Otrzymany pas ciasta
pokroić na 12 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała
„muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując
kilkucentymetrowe odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 25 minut.
Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz