Sernik…. Delikatny, puszysty bez pieczenia potrzeba tylko
trochę czasu.
Sernik na zimno
Składniki:
MASA SEROWA
- 1 kg sera homogenizowanego – z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 600 ml śmietany 30%
- 5 łyżek żelatyny
Dodatkowo
- 2 galaretki ( smak galaretki dobierzecie do owoców)
- owoce, – jakie lubicie
WYKONANIE
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej
wody. Odstawić do przestudzenia.
Żółtka ubić z połową cukru na puszysty
krem kogel-mogel. W drugim naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę z
pozostałym cukrem. Ser wymieszać z ubitymi żółtkami, kogel- mogel dodawać
stopniowo, do połączenia. Ubitą śmietanę turami dodawać do sera z żółtkami,
delikatnie mieszając, na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie
zmiksować.
Masę wykładamy w formie, na wierzchu
rozkładamy przygotowane wcześniej owoce i odkładamy do lodówki do stężenia
Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury
pokojowej galaretkę wylewamy na wierzch masy serowej, warto zrobić to na 2 razy,
czyli najpierw wlewamy cześć galaretki, wstawiamy do lodówki do stężenia,
następnie drugą pozostałą. Dzięki temu unikniemy wypłynięciu owoców na wierzch.
Używałam owoców leśnych – mrożonych bez
wcześniejszego rozmrażania
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz