niedziela, 21 lutego 2016

Sernik na zimno


Sernik…. Delikatny, puszysty bez pieczenia potrzeba tylko trochę czasu.
 
 

Sernik na zimno

Składniki:

MASA SEROWA

- 1 kg sera homogenizowanego – z prawdziwą wanilią

- 5 żółtek

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 600 ml śmietany 30%

- 5 łyżek żelatyny

 

Dodatkowo

- 2 galaretki ( smak galaretki dobierzecie do owoców)

- owoce, – jakie lubicie

 

WYKONANIE

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.

Żółtka ubić z połową cukru na puszysty krem kogel-mogel. W drugim naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę z pozostałym cukrem. Ser wymieszać z ubitymi żółtkami, kogel- mogel dodawać stopniowo, do połączenia. Ubitą śmietanę turami dodawać do sera z żółtkami, delikatnie mieszając, na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować.

Masę wykładamy w formie, na wierzchu rozkładamy przygotowane wcześniej owoce i odkładamy do lodówki do stężenia

Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylewamy na wierzch masy serowej, warto zrobić to na 2 razy, czyli najpierw wlewamy cześć galaretki, wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie drugą pozostałą. Dzięki temu unikniemy wypłynięciu owoców na wierzch.

Używałam owoców leśnych – mrożonych bez wcześniejszego rozmrażania
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz