Przepis :
Na zaczyn
90 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
6 g drożdży
Ciasto właściwe
320 g mąki pszennej
130 g maki gryczanej
70 g cukru pudru
Szczypta soli
60 g masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jajka
Do posmarowania
Masa kajmakowa – około ½
puszki
Masa marcepanowa
Wykonanie
W miseczce umieścić składniki na zaczyn, wymieszać i
odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
D drugiej miski przesiać mąki, dodać cukier, szczyptę soli.
W rondelku rozpuścić masło i odstawić do
przestygnięcia. Po przestudzeniu, wlać
je do miski z mąkami, dodać jeszcze pastę waniliową, jajka, oraz zaczyn. Z całości wyrobić gładkie ciasto, po czym przykryć
je folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłe
miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście
rozsmarować cienko masę kajmakową, na to masę marcepanową wcześniej
rozwałkowaną na cieniutki placek.
Zwijamy roladę wzdłuż najdłuższego boku, zwiniętą roladę
kroimy na 14-16 kawałków, po czym każdy kawałek wkładamy w papierową foremkę do
mufinek, które następnie układamy w tortownicy. Każdą drożdżówkę smarujemy (
dodatkowym) roztrzepanym jajkiem
Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy około 30 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz