wtorek, 24 listopada 2015

Drożdżówki, zawijane z masą kajmakową i marcepanem.

Spodobało mi się zawijanie.. zastanawiałam się z czym teraz? i co? Padło na masę kajmakową i marcepan. Połączenie bardzo smakowite, mężowi smakowały i domaga się więcej :-)

Przepis :

Na zaczyn

90 ml letniego mleka

1 łyżeczka cukru

6 g drożdży

Ciasto właściwe

320 g mąki pszennej

130 g maki gryczanej

70 g cukru pudru

Szczypta soli

60 g masła

1 łyżeczka pasty waniliowej

2 jajka

Do posmarowania

Masa kajmakowa – około ½  puszki

Masa marcepanowa

Wykonanie

W miseczce umieścić składniki na zaczyn, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

D drugiej miski przesiać mąki, dodać cukier, szczyptę soli.

W rondelku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia.  Po przestudzeniu, wlać je do miski z mąkami, dodać jeszcze pastę waniliową, jajka, oraz zaczyn.  Z całości wyrobić gładkie ciasto, po czym przykryć je folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować cienko masę kajmakową, na to masę marcepanową wcześniej rozwałkowaną na cieniutki placek.

Zwijamy roladę wzdłuż najdłuższego boku, zwiniętą roladę kroimy na 14-16 kawałków, po czym każdy kawałek wkładamy w papierową foremkę do mufinek, które następnie układamy w tortownicy. Każdą drożdżówkę smarujemy ( dodatkowym) roztrzepanym jajkiem

Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.  Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Studzimy na kratce.

Smacznego J



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz