wtorek, 29 grudnia 2015

Pierniki ze skórką pomarańczową


Tle obowiązków.. Że zabrakło czasu na wpis.

Wiem, wiem, przepisy na pierniki już na przyszły rok będą jak znalazł, choć może ktoś będzie miał ochotę jeszcze teraz piec? Hmm

Pierniki te trzymane w puszcze są twarde, ale jak tylko wyciągniemy je z niej, staja się miękkie.

Piekłam z przepisu z książki „Pyszne 25” Anna Starmach
 
Pierniczki
Składniki na mniej więcej 40 sztuk
300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania podczas wykrawania Perników
150 ml miodu
50 g cukru
50 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej                 
Przygotowanie
·         Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
·         Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj
·         Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, miodem, dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową
·         Ciasto szybko zagniatamy i rozwałkowujemy. Im grubsze pierniki tym bardziej miękkie.
·         Aby ciasto się nie przyklejało di stolnicy podsypuj mąką
·         Wykrawaj pierniczki
·         Wykrojone pierniki układaj na blaszce wyłożone papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut
·         Jeśli masz ochotę udekoruj lukrem pierniczki
 
Smacznego.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz