Tle
obowiązków.. Że zabrakło czasu na wpis.
Wiem, wiem,
przepisy na pierniki już na przyszły rok będą jak znalazł, choć może ktoś
będzie miał ochotę jeszcze teraz piec? Hmm
Pierniki te
trzymane w puszcze są twarde, ale jak tylko wyciągniemy je z niej, staja się miękkie.
Piekłam z
przepisu z książki „Pyszne 25” Anna Starmach
Pierniczki
Składniki
na mniej więcej 40 sztuk
300 g mąki pszennej
+ mąka do podsypywania podczas wykrawania Perników
150 ml
miodu
50 g cukru
50 g masła
1 jajko
1 łyżeczka
cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 łyżka
przyprawy do piernika
2 łyżki
kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
·
Piekarnik
rozgrzej do 180 stopni C
·
Skórkę
pomarańczową bardzo drobno posiekaj
·
Miękkie
masło wymieszaj na stolnicy z mąką, miodem, dodaj proszek do pieczenia, jajko,
przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową
·
Ciasto
szybko zagniatamy i rozwałkowujemy. Im grubsze pierniki tym bardziej miękkie.
·
Aby
ciasto się nie przyklejało di stolnicy podsypuj mąką
·
Wykrawaj
pierniczki
·
Wykrojone
pierniki układaj na blaszce wyłożone papierem do pieczenia i piec około 10-12
minut
·
Jeśli
masz ochotę udekoruj lukrem pierniczki
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz