Szybki,
prosty przepis, a jaki smaczny?!
MUS CHAŁWOWY
Składniki (
tak na 4 porcje) na mus
·
300
ml śmietany kremówki 30%
·
80
g białej czekolady
·
50
g chałwy waniliowej
Dodatkowo na
sos: Maliny ( mogą być mrożone jak i świeże)
Przygotowanie
·
Do
garnka wlewany wodę, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień,
ustawiamy na nim metalową miskę – w tak przygotowanej „kąpieli wodnej” podgrzewamy
50 ml śmietany, do której dodajemy pokrojoną na drobno czekoladę, mieszamy do
połączenia się składników. Cały czas mieszając dodajemy pokrojoną na małe
kawałki chałwę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie schładzamy (
ważna uwaga, aby podczas podgrzewania miska nie dotykała tafli wody)
·
W
czasie chłodzenia masy czekoladowo chałwowej ubijamy pozostałą śmietanę na
sztywno
·
Kiedy
masa chałwowa będzie chłodna – dodajemy do niej połowę ubitej śmietany i
mieszamy bardzo delikatnie, po połączeniu dodajemy pozostałą cześć śmietany i ponownie
mieszamy.
·
Mus
przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce na minimum 2 h
·
Przygotowujemy
sos malinowy – maliny z 1 łyżka wody podgrzewamy w garnuszku na średnim ogniu,
do uzyskania gęstego sosu. Schładzamy
Podanie
·
Schłodzony
mus chałwowy polewamy przygotowanym sosem malinowym, oraz posypujemy pokruszoną
chałwą.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz