Pierwsze pierniki w tym roku, lubię smak piernika.. Bardzo: -) a ten przepis na pierniki, jest ze mną od bardzo, bardzo dawna.. Kto pamięta program 5-10-15? To właśnie z tego programu mam ten przepis. Pierniki robi się bardzo prosto, szybko się pieką i są pyszne, dlatego co roku je pieczemy. Pieczemy, bo moja mama piecze, ja piekę, koleżanki pieką.. a i jeden kolega z córką.. Więc i Wam powinny smakować.
Powiem też, że u każdego te pierniczki smakują inaczej.. Ja dodaję zawsze więcej przyprawy do piernika niż w przepisie, bo zwyczajnie tak lubię.. I do tego przyprawę piernikową robię sama: -) jest intensywniejsza w smaku, bardziej aromatyczna
W zależności od metody przechowywania, pierniczki u Was
mogą być mięciutkie, jak i twarde i chrupiące – wybierzcie jak lubicie J
Pierniczki PYCHA J
Składniki:
2 szklanki mąki ( zawsze
wychodzi jej więcej – 3 szklanki u mnie )
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy
piernikowej ( dodaję więcej.. dużo więcej )
Czubata łyżka masła
1 jajko
¾ szklanki cukru
Niecała szklanka miodu –
podgrzanego
Wykonanie:
Wszystkie składniki
dokładnie zagnieść, dodać tyle mąki, aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do
rąk.. nie przejmujcie się, że mąki będzie więcej niż w przepisie ( podałam
oryginalny ) następnie, rozwałkować, wykrawać. Przygotowane pierniczki przed
upieczeniem można smarować rozbitym jajkiem ( dodatkowym)
Wkładać do nagrzanego
piekarnika . Piec do czasu zarumienienia.
Najlepiej ściągać z
blaszki jeszcze ciepłe. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz