Smak słodki i zarazem kwaśny i do tego delikatna beza pokrywa
wierzch ciasta..
W ten zimowy czas, ciasto przypomniało mi lato..
Tarta Cytrynowa.
Składniki:
CIASTO
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
KREM cytrynowy
- 4 średniej wielkości cytryny
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 30 g masła
- 30 g masła
BEZA
- 2 białka jajka
- 100 g cukru
WYKONANIE
CIASTO: Składniki na kruchy spód
zagnieść ręcznie, do połączenia składników. Zawinąć w folę i wstawiamy do
lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy przygotowaną wcześniej
formę do tarty, ciasto należy rozwałkować i przykryć dno oraz boki formy do tatry.
Nakłuwamy widelcem ciasto, aby równo wyrosło. Przykrywamy ciasto papierem do
pieczenia, który obciążamy np. kulkami ceramicznymi, ale może to też być fasola
lub ryż.
Ciasto pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku
do 180 stopni
KREM CYTRYNOWY: Wyciskamy sok z cytryn,
w garnuszku mieszamy sok, cukier oraz skrobię i podgrzewamy. W osobnej misce
ubijamy jajka. Jajka dodajemy do ciepłego soku, ciągle mieszając czekamy aż
zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i
mieszamy całość. Krem cytrynowy wylewamy na podpieczony spód.
BEZA: Białka ubijamy na sztywno, pod
koniec n partiami dodajemy cukier.
Ubitymi białkami – bezą pokrywany
wierzch tarty, najlepiej użyć rękawa cukierniczego i wyciskać kształtne beziki
na kremie cytrynowym
Wykończoną tartę wkładamy do piekarnika
i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 140 stopni, beza zacznie się
delikatnie rumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz